صنعت پلاسما طی جنگ جهانی دوم و با نیاز به محصولات دارویی مشتقشده از پلاسما آغاز شد. اکنون حدود 30 داروی اصلی به صورت تجاری در دسترس است که از مهمترین آنها میتوان به آلبومین، فاکتورهای انعقادی و ایمونوگلوبولین اشاره کرد.
همچنین باید گفت که تقاضا برای این داروهای استحصالشده از پلاسما رو به افزایش است و این داروها نه تنها در درمان بیماریها بلکه در تجارت جهانی نیز اهمیت ویژهای پیدا کردهاند.
1- پلاسمای خون، مایعی زردرنگ شفافی است که حدود نیمی از حجم خون را تشکیل میدهد و به انتقال آنتیبادیها و مواد مغذی در بدن کمک میکند. مایعی است که ۹۱ درصد آن را آب، یک درصد آن را املاح و یونهای معدنی، هفت درصد آن را پروتئینهای پلاسما، و یک درصد باقیمانده را ویتامینها، مواد قندی و لیپیدی، هورمونها، اسیدهای آمینه، گلوکز و چربی و مواد دفعی تشکیل میدهند. پلاسما همچنین حاوی پروتئین، الکترولیت، لیپید (چربی) و کربوهیدرات است.
2- پلاسمای خون منبع ماده اولیهای است که برای تولید درمانهای نجاتدهنده استفاده میشود. پلاسما از اهداکنندگان سالم و بهصورت داوطلبانه جمعآوری شده و صرفا برای ساخت داروهای بیشتر به جهت درمانهای نهایی استفاده میشود.
3- پلاسما فرزیس یک فرآیند خودکار است که پلاسما را از گلبولهای قرمز و سایر اجزای سلولی خون جدا میکند و سپس خون را به اهداکننده بازمیگرداند.
4- فرآیند و قوانین اهدای پلاسما در ایالات متحده آمریکا، توسط سازمان غذا و داروی این کشور و در اتحادیه اروپا توسط آژانس دارویی اروپا و مقامات نظارتی تنظیم و کنترل میشود.
5- از پروتئینهای پلاسما برای درمانهای پزشکی و ساخت داروهای خاص مانند آلبومین، گاما گلوبولین و فاکتور انعقاد خون استفاده میشود.
6- پلاسما درمانی همچنین به کمک بیمارانی میآید که از تروما، شوک، سوختگی و دیگر آسیبهای جدی رنج میبرند.
7- برای کسانی که بیماریهای مزمن نادر و ارثی دارند، داروهای مشتقشده از پلاسما اغلب در بدن آنان جایگزین پروتئینهای میشود که فرد بیمار فاقد آنان است.
8-بدن افراد پلاسمای اهدا شده را ظرف 48 ساعت مجددا تامین میکند.
9- پلاسما درمانی امروزه تاثیرات فوقالعادهای دارد چرا که با این روش امید به زندگی بالا میرود، کیفیت زندگی بیشتر میشود و عوارض تهدیدکننده کاهش مییابد.
10- و به عنوان واقعیت مهم باید تاکید کرد که اهداکنندگان پلاسما کارهای شگفتانگیزی انجام میدهند و به نجات جان انسانها کمک میکنند چرا که در سراسر جهان، هزاران نفر برای زندهماندن به داروهای ساختهشده از پلاسما نیاز دارند.